web analytics

A Mágus bemutatkozik

CM_profilkepA legnehezebb dolgok egyike az embernek saját magáról írnia. Hogy mit szeretnék olvasni egy szakember bemutatkozó oldalán? Engem az elvégzett munka színvonalát befolyásoló tényezők érdekelnének a legjobban. Összegyűjtöttem, miket érdemes tudni rólam.

Röviden magamról: Tamás vagyok, 34 éves. Ezen az oldalon lakossági számítógép felhasználók támogatásával foglalkozom. A felmerülő informatikai problémák megoldásában segédkezem. Pilisvörösvár, Pilisszentiván, Solymár és környéki helyiségekre vállalok kiszállást. Küldetésem, hogy mindenkinek élmény legyen a számítógép használat. Nem csak a szokásos hibaelhárításra, hanem az oktatásra, és a problémák megelőzésére is nagy hangsúlyt fektetek. Ezek szárnypróbája ez az oldal.

Egy amolyan önjellemzés következzen. Őszintén, tömören, felsorolás jelleggel. Ez a cikk fontossága miatt felkerült az új Bemutatkozás menüpont alá!

bemutatkozas_uj_menupont

Tapasztalat

Számítógép szerelésnél talán ez az egyik legfontosabb tényező. Egyik kedvenc mondásom:

A tapasztaltabb számítógép szerelő csavarosdobozában mindig több csavar van.

Nézzük csak miről van szó. Több csavar – több megoldott eset. Több megoldott eset – több tapasztalat: egyszerű összefüggés, nincs igazam? Gyors konklúzió, de általában igaz! Bár a csavarosdobozom nincs mindig nálam, de szívesen megmutatom ha kíváncsi vagy rá.

Kicsit komolyabban is leírom. Több mint 2500 rendszertelepítésen, 6.000 otthoni illetve 10.000 nagyvállalati környezetben megoldott problémán vagyok túl a szakmában töltött 15 évem alatt.

Gyorsaság

Aki a kapott feladatot rendszeresen a többieknél gyorsabban oldja meg, és nem vét több hibát náluk, az jobb szakember. A gyorsaság számomra a hozzáértés egyik jele. Kapkodni azonban sosem szabad, mert aki így tesz, az bizony hibázik. A gyorsaság a tapasztalat egyik szükséges velejárója. Olyan, mint futásnál a sebesség. Minnél többet gyakoroltál, annál gyorsabban tudsz szaladni úgy, hogy még ne fusd el magad. Rendszeresen gyakorlom a megfelelő munkatempó kiválasztását. A folyamatok ügyes párhuzamosításával a standard időknél jelentősen gyorsabban végzek a kapott feladatokkal. Viszont ha az átadás előtt a hiba legapróbb esélye is felmerülne, hogy valami nem működik megfelelően, akkor több időt kérek.

Motiváció

Minden problémát, amivel találkozom, saját megoldandó feladatként kezelek. Lehet hihetetlen számodra, de valóban szeretek számítógépet szerelni! A munkám, és a hobbim is ez. A nap nagy részét ez teszi ki. Rendszeresen képzem magam benne. Csiszolgatom módszereim, és frissítem az eszközeim. Akárcsak a sportot, a szerelést is elhivatottan és szenvedéllyel művelem. Még nyaraláskor is nálam a telepítőkészletem:-) Csak így lehet!

Tegyél meg Te is mindent, hogy motivált legyek! Szoktam mondani:

Kis pénz – kis kedv – kis munka. Nagy pénz – nagy kedv – nagy munka.

Az alaposság nagyban függ a díjazástól is. Butaság azt hinni, hogy féláron mástól ugyanazt a színvonalat kapod. Önhibámon kívüli elhúzódó eseteknél mindig gondoskodj róla, hogy ne legyenek rossz emlékeim az esettel kapcsolatban.

Bátorság

Nem félek attól, ha már többen is nézték a problémát előttem. A hozzá nem értők után dolgozni azonban mindig több munkával jár az eredeti feladatnál.

Rossz alapokkal nem lehet jó végeredményt átadni.

Mindig jelzem a felhasználónak, ha problémásnak érzem az előzményeket, mivel az informatikában a munka általában az előzőre kell hogy épüljön.

Ahol más abbahagyta, én ott kezdem el.

Hosszú évek alatt kikísérletezett, egyéni hibakeresési módszerekkel dolgozom. Nem félek az összetettebb vagy többszörös hibáktól sem. Szeretek kockáztatni, és általában jók a megérzéseim. A felhasználóknak ezzel sok időt és pénzt spórolok.

Korrektség

Emberileg, anyagilag és szakmailag is próbálok mindig korrekt maradni. A korrektséget vissza is várom! Mindig úgy szerelek, mintha a sajátomról lenne szó. Sosem javaslok, vagy építek be olyan alkatrészt, amit abban a helyzetben a sajátoméba sem raknék bele.

Egyetlen egyszeri nyereség az ember jó hírébe kerülhet.

Ésszerűtlen szerelésekhez sosem adom a nevem, megcsinálja majd más, ha nagyon muszáj. Továbbá mindig vállalom a felelősséget a tetteimért. Nem futok el, ha valami mégsem működne. Megbeszéljük, és korrigálom a hibát, amint lehet. Figyelembe véve a felhasználó anyagi lehetőségeit, mindig segítek neki nagyobb hibák esetén az ésszerű döntés meghozásában. Vannak akik nem fogadják meg ajánlásaim. Velük találkozni szoktam újból…

Akárhogyan is igyekszik az ember a munkák egy kis része sajnos ráfizetéses. Nincs, és néha nem is lehet kellőképpen honorálva a befektetett energia A kellemetlen helyzetek elkerülése végett ha ez előre sejthető, akkor nem tudom elvállalni az esetet. Ha egymás után 3 rossz munkát hozol, fekete pont jár…

Kreativitás

Jól jön a hibaelhárításban ha találékony vagy. Alternatív megoldási módszerekre bármikor szükség lehet. Kedvenc mondásom:

Ha elfogytak az ötleteid, akkor meghaltál.

Ez bizony így is van! Általában egyedül oldom meg a problémákat, ezért nagyon fontos, hogy mindig legyen hova továbblépni. Végső megoldás a végtelen Internet lehet. Az informatika nem a lexikális tudásról szól, hanem hogy mindig tudd, hogy mit hol kell keresni. A megoldhatatlan helyzetekben a bejáratott kerülő megoldásokat szoktam felajánlani.

Nem jövök zavarba idegen környezetben, és addig még nem látott probléma esetén sem.

Talán ide sorolható az is, hogy vészhelyzetben képes vagyok hideg vérrel mérlegelni, és általában jól dönteni.

Pontosság

Ha kell, túlórázom, hogy a megígért időben át tudjam adni az elvállalt munkát. A megbeszélt időpontokról nem szoktam elkésni. Ha valami közbejönne, azt időben jelzem. Idegenek találkozásakor a legelső benyomások egyike a pontosság, nagyon fontos dolognak tartom!

Memória

Másik fontos dolog egy informatikusnál a memória. Rengeteg esetre, és körülményre kell emlékezni a múltból, csak így lehet sikeres valaki a hibaelhárításokban. Az ilyen jellegű memóriámmal nincsen baj. Több ezres eszközszámnál, nagyvállalati környezetben sem szokott cserben hagyni. Jegyzetek nélkül emlékszem évekre visszamenőleg esetekre, helyekre, gépekre, elvégzett munkákra. Természetesen emberből vagyok, van ami kitörlődik, mintha sosem lett volna. Érdekes módon a névmemóriám, és a tájékozódási képességem az átlagosnál rosszab. Szerencsére a technika besegít.

Titoktartás

Mivel a számítógépen privát és titkos céges adatok is rajta lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy olyanhoz vidd, akiben maximálisan megbízol. Bizonyos munkafolyamatok ellenőrzésénél azonban futólag bele kell tekintenem a mappákba. Minden esetben diszkréten kezelem az adataid. Javaslom azonban, hogy a bűncselekménnyel kapcsolatos, és a beteg dolgokat egy külön elzárt pendrive-on tárold: magad miatt, nekem mindegy, már sok mindent láttam, nem lepődöm meg semmin.

Kitartás

A hosszútávfutás a kitartásról szól. Módszeresen szoktatod magad ahhoz, hogy ne állj meg, hiába kívánja azt minden porcikád. Szerelés közben is néha el szokott jönni az a pillanat, amikor legszívesebben feladnád. Nem szabad. Az eredmények utánna szoktak szivárogni.

Precizitás

Aki ismer, az tudja, hogy milyen precív vagyok. Fontosabb dolgokat jó előre meg szoktam tervezni. Minden eshetőségre próbálok felkészülni. Például a honlapom vázlatos tartalma már majdnem fél évre előre megvan.

Ügyelek arra, hogy a rám jellemző precizítás minden egyes munkámban benne legyen.

Életmód

Rendezett családi körülmények között élek. A dolgos napok végén van aki vár, és gondoskodik rólam. Ez a tudat erőt ad egész napra.

Jelenlegi hobbim a hosszútávfutás. A heti 3-5 edzés segít kikapcsolódni. Jó alkalom arra, hogy összeszedjem a gondolataim. Ilyenkor ne zavarj! Önző módon csak magammal foglalkozom. Hétvégén csak szombat délig dolgozom. Ezután kérlek ne keress munka ügyben!

Rendszeresen végzek relaxációs gyakorlatokat, hogy a pihenőidő még hatékonyabb legyen. Nem dohányzom. Az életet is józanul élem meg. Nagyon ritkán nézek TV-t. Az étkezéseimre kiemelten ügyelek. Kerülöm a cukros, zsíros, és a fehér lisztes szájbavalókat. Ilyen dolgokkal ne kínálj, mert csak kikerülhetetlen alkalmakkor eszem belőlük.

Nincs, és nem is lesz hitelem, a rendelkezésre álló forrásokból próbálom kihozni a legtöbbet.

Ezek a felsorolt életmódbeli tényezők javítják az életminőségemet, és biztosítják a munkavégzéshez szükséges energiát.

Ezzel a cikkel kezdődően bevezetem az extra tartalmakat, amiket csak az oldal kedvelői fognak látni. Nekik mindig többet szeretnék adni. Ahogyan komolyodnak a témák, egyre inkább érdemesebb lesz rájuk kattintani!

Mostani extra tartalom a kattintás után: 4 tulajdonságom, ami nem feltétlen pozitív, de őszintén leírom.

Ha az anonimítás mellett döntöttél, akkor itt kíván Neked további szép napot a Mágus!

Print Friendly, PDF & Email