web analytics

Mi is ez az oldal?

Ha ismerősöm vagy a Facebook-on, már többször találkozhattál a hírfolyamban a kék-piros CM logóval. Hiába keresgéltél, érdemi információt eddig még nem olvashattál arról, hogy tulajdonképpen: mi is ez az oldal? Ezzel a cikkel ezt a kérdést fogom megválaszolni!

A jobb átláthatóság kedvéért a kérdezz-felelek szerkezetet választottam.

Miért jött létre az oldal?

Legfontosabb indíték: idén lesz 15 éve annak, hogy belecsöppentem az informatika világába. Munkám során egyre többen jelezték már, hogy szívesen látnának egy olyan oldalt, ahol hasznos információkhoz juthatnak a számítógépek felhasználásával kapcsolatban. A felkérésre ezennel eleget teszek! Igen gyakran szoktak tőlem személyesen vagy interneten tanácsot kérni. Észrevettem azonban, hogy ezek a kérdések ismétlődnek. Sajnos a körülmények miatt nincs mindig lehetőségem a becsületes megválaszolásukra. A kapott tanácsokkal a rövidségük vagy átgondolatlanságuk miatt a felhasználók semmit sem tudnak kezdeni. Néha előfordul, hogy azért nem tudom elmondani az igazi véleményem, mert ezzel megsérteném őket ott, és akkor. Itt az oldalon nincs konkrét címzettje a mondanivalóimnak, így én is sokkal felszabadultabban tudok tanácsokat adni.

A másik érv amiért létrejött az oldal: a futás mellett szerettem volna egy új kihívást szerezni magamnak. Egy olyan összetett dologba fogni, ami sokrétű szervezést igényel, új dolgok kitalálására sarkall. Akárcsak a sportban, itt is szeretnék folyamatosan fejlődni. A cél: egyre többet, egyre jobban. Nem szeretek dobozokban gondolkozni, lázba hoznak az új dolgok!

A harmadik ok pedig az, hogy szeretném kipróbálni a másik oldalt. Eddig mások weboldalát építgettem (néha rombolgattam) hozzászólásaimmal. Ennek az időszaknak azonban mostantól vége! Éles, szókimondó, nyers kritikámat nem mindenki szereti, ezzel tisztában vagyok. Nagy tapasztalatom van azonban kommentelés és gyors véleményalkotás terén. Szeretnék átülni picit a másik oldalra is. Az összes ilyen jellegű energiám ezentúl a saját oldalam építésére összpontosítom. Ezzel az egyik régi álmom fogom megvalósítani!

Ki lesz a célközönség?

Alapvetően a hozzám informatikai segítségért forduló felhasználók. Elsősorban azoknak készítem a weblapot, akik eddig is megtiszteltek bizalmukkal. Természetesen, ha a cikkek elérik a megfelelő mennyiséget, és minőséget, akkor az oldal akaratlanul is országos ismeretségre fog szert tenni. Ez azonban egyenlőre nem cél.

A blog rész miatt a honlap személyes jellegű is lesz kicsit. Életem nagy eseményeiről is itt szeretnék beszámolni. Hatással vannak a munkámra is. Ez is én vagyok! Nem fogom kettéválasztani a dolgokat, elférnek itt bőven egymás mellett. Így a másik célközönség az ismerőseim lennének.

Harmadik csoportnak a körülöttem, és az ország többi részén dolgozó informatikusokat jelölném meg. Segítségül fogom őket is hívni, hogy kommenteljék, lektorálják az általam leírt vagy bemutatott dolgokat. Természetesen lesz (van) lehetőség az oldalon a név nélküli véleményrögzítésre is. Tapasztalataim szerint így működik leghatékonyabban a visszacsatolás.

Természetesen a felsorolt csoportok között lehetnek átfedések is.

Milyen jellegű cikkek lesznek?

A fő csapásirány mindenképpen az informatika. A személyes blogrészben szó lesz a sportról, az egészséges életmódról, közéletről, minimálisan politikáról is. Arra fogok törekedni, hogy a tartalom minden esetben kicsit egyedi legyen. Nem szeretnék cikkeket más oldalakról átvenni, maximum rövid leírás után inkább linkelek rájuk. Ha tehetem, saját készítésű, vagy legalább átdolgozott képekkel fogom tarkítani a összképet.

Mióta tervezed a weblapot?

Mint ötlet, már 10 évvel ezelőtt megfordult a fejemben. 2000-ben próbálkoztam a tompi.ini.hu-val, ami már akkor teljesen flash alapú volt. A főiskolán csoporttársaim támogatására jött létre a villany.ini.hu lap. Néhány hónap alatt elérte a 20.000-es látogatást. A computermagus.hu domaint és tárhelyet 2009 február óta foglalom (és fizetem).

A gondolatok gyűjtögetését már 1 éve elkezdtem. Nagy segítségemre van ebben a mobilom, hiszen a jó ötletek nem varázsszóra jönnek, hanem spontán a nap legkülönbözőbb részein. Ezeket rögtön rögzíteni kell. Az érdemi honlapszerkesztési munkákat indulás (2015. június 7) előtt 1 hónappal kezdtem el.

Milyen gyakran fogsz cikkeket írni?

Heti 1 cikket tervezek. Különálló képek, és állapotjelzések ezen felül is előfordulhatnak. Nem szeretnék sűrűbben jelentkezni, mert nem a mennyiség a cél. Ha úgy látom jónak, 2 hétig fogok dolgozni az adott témán. Akárcsak a futásban, ebben is hosszútávon gondolkodom. Nem szeretném a weblapot néhány hét (néhány cikk) után magára hagyni.

Nem félsz attól, hogy a kutyát sem fogja érdekelni a weboldalad?

Nyilván ez is benne van a pakliban. Egyet megígérhetek: időt, és energiát nem kímélve fogok dolgozni azon, hogy ez mégse így legyen! Mióta aktívan sportolok megtanultam kezelni a kudarcot magát. Ha személyesen ismersz, tudhatod, hogy akkor is mesélek, ha senki sem figyel:-) Időt kell hagyni az embereknek, míg megszokják hogy van ez az oldal.

Nem félsz a kritikától?

Nagyon sok kritikát fogalmaztam már meg jómagam is, így tisztában vagyok vele, hogy a nagy részüket az emberek irigységükben írják. A sikerek mögött általában rengeteg munka áll, a saját lustaságukat próbálják kimagyarázni. Lehet fura így olvasnod, de nem érdekel mit gondolsz rólam, vagy a cikkekről. De! Fontos hogy ne legyenek tárgyi tévedések, félreinformálások a segítségnyújtó oldalakon. A megfelelő érvekkel meggyőzhető vagyok. Ha leírod, hogy miért írtam hülyeséget, és ezt sikerül meg is értenem, akkor azonnal javítani fogom! Ha nem, akkor leírom miért nem értek veled egyet. Arra viszont már itt is megkérlek, hogy támogasd az oldalt! A véleményed, a like-od, és a kritikád is fontos. Ne feledd, nekem nincs más visszacsatolás jelenleg, csak ezek. Remélem sok kedvelőt fogok szerezni. Természetesen az utálókkal is számolok.

Miért pont most indult el az oldal?

Tavaly, 33 évesen (Krisztusi korban:-) sikerült teljesítenem a maratont. Ez adta meg a kezdő motivációt, de erről még biztosan olvashattok hosszabban itt az oldalon.

Szép fokozatosan megpróbáltam kizárni az életemből a televíziót, és a céltalan internetezéseket. Csak így tudtam belekezdeni az érdemi munkába. Ma Magyarországon nagyon nehéz új dologba belefogni, hamar visszahúzzák az embert. A hétköznapi rutin teljesen elnyomja az ember kreativitását, már amennyi van. Ezek a dolgok, és a kevés szabadidő hátráltatott. Ezért csúszott néhány évet az indulás. Priorizálással megoldottam időközben ezt a problémát is.

Miért nincs jelenleg tartalom feltöltve, félkész oldalt minek mutogatsz?

Az odal létrejöttének folyamata nem titkos dolog. Ha látod a fejlődést, sokkal hitelesebb leszek a számodra. Divat manapság az út elején is a tökéletesség látszatát kelteni. Én ilyen harcokba nem fektetek felesleges energiát, így több jut majd az ötletek megvalósítására. Az oldal szép lassan meg fog telni tartalommal, egyre több apropó lesz, hogy felnézz ide! A cikkírási stílusomon, és a felkerült anyagok minőségén is lesz mit csiszolni. Igyekezni fogok.

Ennyire ráérsz, hogy videókat is készítesz?

Az átlagember napi minimum 1 órát TV-zik. Nézi a buta műsorokat, amik nem igényelnek agyműködést. Nagyon nehéz ebből a passzív állapotból kitörni. A kényelmes fagyizabálásból és sörivásból nem lesz fejlődés. Hétköznapunk dolgai, köztük a Facebook is teljesen megölik az önálló gondolatokat. Induláskor ezzel a lehúzó erővel kellet, és kell a mai napig szembeszálnom. Ezt a napi 1 órát fordítom majd a weblapomra.

Videót készíteni sokkal nehezebb, mint megírni egy cikket, amibe ezerszer belejavíthatsz. Szeretnék egyre több, és jobb mozgóképeket csinálni. Ezeket tekintem igazi kihívásnak. Ez lesz az oldal specialitása! Sokkal tartalmasabb tud lenni, és ha belejövök, hamarabb el is fogom tudni készíteni őket, mint mondjuk egy átlagos cikket. Egyre több kijelzős kütyüvel rendelkezünk, amiken gyönyörűen behívható a Youtube. Használjuk is akkor ki őket! Nincs igazam? Személy szerint szívesebben nézek meg egy 5 perces videót, mint hogy átolvassak egy olyan hosszú oldalt, mint ez. Tiszteletben tartom olvasóim idejét. A kezdő felhasználók is sokkal jobban megértenek egy videós útmutatót, mint egy sok száz szavas, akár képekkel is teletűzdelt leírást. Ilyen jellegű magyar oldalt nem ismerek, mindenképpen úttörő leszek benne.

Nem félsz attól, hogy hülyét csinálsz magadból, és fel fogsz kerülni a napiszar.hu oldalra?

Az emberek mindig meg akarnak felelni a többiek elvárásainak. Ha valóban fontos lenne ez, akkor most kellene abbahagynom, ugyanis ezen elvek mentén ciki ez az oldal. De nem érdekelnek ezek a vélemények. A futásaimnál is sokan mondják, hogy őrült vagyok. Ezt a szókapcsolatot a lusta emberek találták ki azokra, akik szenvedéllyel, az átlagosnál több erőt mozgósítva csinálják a dolgukat. Nekem a futás mellett a számítástechnika a munkámon túl a hobbim is. A kötelezőkön túl is szeretek vele foglalkozni. Ebben az értelmezésben bizony ott is őrült vagyok, vállalom!

Miért kell külön weboldal, nem elég egy Facebook lap?

zuckerberg_cm_logo

A projekt indulása előtt áthívtam Zuckit (Mark Zuckerberget, a Facebook alapítóját) Kaliforniából. Kicsit félve, de el kellet mondanom neki valamit:

Sajnos kinőttem a Facebook-ot Zucki, új oldal szerkesztésébe fogok!

A logóterveket bemutatva ő is teljesen el volt ragadtatva! Kicsit megnyugodtam. Azt mondta, hogy felkarolja a projektet, és támogatni fogja a Mágust.

De tegyük félre picit a viccet. A Facebook oldalad lényegében egy saját mikroblog, ahol rendszeresen beszámolsz a veled történt eseményekről, és megosztod életed jól sikerült fotóit. Sajnos ezek a tartalmak lecsúsznak, majd eltűnnek a hírfolyamban. Sok anyaggal tervezek, amik szeretném, ha egy központi, jól áttekinthető helyen maradnának. Mindenképpen többet szeretnék a Facebook státusznál. Ezért indult be a külön weboldal is.

Nem zavar, hogy 1 hét működés alatt sem sikerült elérned az 50 követőt?

Türelmes típus vagyok, a futásnál is kellet 1 év, míg a buktatók után elkezdtek szivárogni az eredmények. Ha elérek bizonyos csatornákat, ott már exponenciálisan fog növekedni a követők száma. Egyenlőre tudatosan nem szeretnék ezekhez a csatornákhoz nyúlni. Rengeteg minden hiányzik még oda. Ha 40 stabil olvasóm marad, az sem zavar.

Milyen eszközökről tudom megjeleníteni az oldalt?

fuggetlen_tesztelonk

Rengeteg különböző típusú, és felbontású eszközzel teszteltük a lapot. A megjelenítésért felelős sablont megvásároltam. A weboldal forráskódját folyamatosan gondozzák. Reméljük nem lesz gond vele a jövőben sem.

cm_honlap_mikro

Az optimalizálás olyan jól sikerült, hogy egy Samsung mikrohullámú sütőn is sikerült hibátlanul behozni az oldalt:-)

*A design időközben megváltozott. Természetesen az új oldalt is leteszteltük az említett eszközökön és helyzetekben!

Pénzt fogsz majd kérni a tartalmakért?

Az oldalon lévő információk és anyagok ingyenesek, és azok is maradnak mindig! Ezekért soha nem fogok pénzt kérni, mert ellenkezne az elveimmel.

Milyen lesz az anyagok stílusa?

A cikkek megírásakor és ellenőrzésekor mindig ügyelni fogok arra, hogy ne legyenek “magas lóról kioktató” jellegűek. Mindig fogod látni szememben a szenvedélyt, hogy élvezem amit csinálok, nem unalomból forog a kamera. Gyakorolnom kell még sokat, hogy teljesen spontán legyek, az előadás ilyen formája még idegen számomra, nehéz egy kamerához beszélni. Mindig ügyelek arra, hogy egy kicsit humoros is legyek. Szeretném lerombolni azt a mítoszt, hogy az összes informatikus kocka. Ha személyesen is ismersz, akkor tudod, hogy néha a szokásosnál többet szoktam magyarázni. Ilyen vagyok, fogadj el. Ez a tulajdonság ezen az oldalon előny:-) A felnőttek világára jellemző komolykodás nem jellemző rám. Ennek ellenére általában óriási profizmussal, villámgyorsan szoktam megoldani a problémákat. Természetesen én is szoktam belefutni elhúzódó esetekbe. Próbálok türelmes maradni a felhasználókhoz is. Ez nem mindig könnyű feladat. Továbbá fontosnak tartom, hogy az embernek legyen saját stílusa. A mai fiatalokkal az a baj, hogy mindig hasonlítani akarnak valakire. Soha nem fogok ilyen hibába esni.

Miért pont Mágus?

Egy olyan figurát szerettem volna kitalálni, aki egy kicsit misztikus. Ne az öltözékére gondolj, hanem a személyét körülvevő megfoghatatlanságára. Nem szeretném egy átlagos informatikus látszatát kelteni, hiszen nagyon nem vagyok az. Teljesen más módszerekkel dolgozom, mint a többiek. Ha személyesen is ismersz, tudhatod, hogy mindig tudok meglepetéseket okozni. A Mágus alakja pont ilyen.

Mi az oldal küldetése?

Az oldal küldetése a segítségnyújtás! Célom, hogy a felhasználók minél több örömüket leljék az informatikában. Szeretném feloldani az örökös felhasználó-számítógép ellentétet. Szeretném ingyen biztosítani itt az oldalon, a felhasználói élményt befolyásoló 3 fontos tényező közül az egyiket. Erről részletesen egy másik cikkben még szó lesz! Hosszú távú küldetés, hogy mindhárom befolyásoló tényezőt javítani tudjuk! Így olyan maximális felhasználói élményt fogunk közösen létrehozni, ami Windows környezetben egyedülálló. Ha ezt sikerül profi módon felépítenem, akkor az oldal országos ismerettségre is egészen biztosan szert fog tenni! Összefoglalva: a küldetésem a fent olvasható mottóm, “hogy élmény legyen a felhasználás”.

Másik cél az ismerőseim egészséges életmódra buzdítása, a futás népszerűsítése. Továbbá külön támogatni szeretném az ismerőseim önálló munkáit, hogy merjenek ők is kreatív dolgokba belefogni. A Facebook hírfolyam ne csak továbbosztott dolgokról szóljon.

 

Ezek a kérdések jutottak magamtól eszembe. Ha kíváncsi vagy még másra is, alul a hozzászólásokban kérdezz bátran! További szép napot kíván a Mágus!

Print Friendly, PDF & Email