web analytics

Kompatibilitás

perifériák általában szabványos portokon (USB, D-SUB, DVI, HDMI, Jack) keresztül csatlakoznak a géphez. A tartozékok pedig egyértelműen tartoznak valamihez. A termékkategória csoportok közül az alkatrészeknél a legfontosabb a kompatibilitás vizsgálata. A számítógép alkatrészei együtt kell hogy dolgozzanak. Működésük feltétele hogy támogassák egymás szabványait. A kidolgozott szabványok idővel változnak, fejlődnek, gyorsulnak.

Csoportosítottam a webshopban használt szabványokat. Zárójelbe raktam, hogy melyik 2 alkatrész kapcsolatát határozzák meg. Az aktuális szabványt is jelölöm.

  • processzor foglalat (alaplap-processzor): AMD 754, AM1, AM3, AM3+ (aktuális), FM2+, Socket A, Intel LGA1150, LGA1151 (aktuális), LGA1155, LGA2011, LGA775, 478
  • memória foglalat (alaplap-memória): DDR (266/333/400 MHz), DDR2 (533/667/800 MHz), DDR3 (1333/1600 MHz), DDR4 (2133/2400/2666 MHz, aktuális)
  • port (alaplap-bővítőkártya pl: hálózati kártya, hangkártya): PCI (régebbi), PCI-E (aktuális)
  • videokártya foglalat (alaplap-videokártya): AGP (régebbi), PCIE (aktuális)
  • merevlemez csatoló (alaplap-merevlemez): IDE (legrégebbi), ATA (1,5 Gbit/s), SATA II (3 Gbit/s), SATA III (6 Gbit/s, aktuális)

Jól látható, hogy a kompatibilitási kérdésekben kitüntetett szerepe van az ALAPLAPNAK. Igazából ő határozza meg, hogy milyen alkatrészeket építhetünk a gépbe. Bővítésnél a hozzáértő segítő első kérdése az lesz (nekem is), hogy mi az alaplap pontos típusa. Ha megbontjuk a gép bal oldalát, akkor leolvasható a pontos típus a megfelelő helyről. Szerencsére létezik olyan program is, amit lefuttatva megtudhatjuk szétszerelés nélkül alaplapunk pontos márkáját és típusát: HWiNFO32 (megnyíló oldalon a Szerviz programok résznél tölthető le). Letöltés után jobb egér “Futtatás rendszergazdaként” opcióval indítsd. Bal oldalt alul a Motherboard dobozban tudod leolvasni az információt.

Ha alkatrész rendelés előtt felmerülne Benned a legkisebb gyanú is, hogy nem megfelelő típust rendelsz, keress meg az elérhetőségeim bármelyikén! Köszönöm!

Print Friendly, PDF & Email