web analytics

A 10-es út rabjai

Megfogadtam, hogy dühből soha nem fogok cikket indítani, ezért délutánig vártam a véleményem megírásával. Rengeteg mondanivalóm lenne azokhoz, akik miatt kialakulhatott egyáltalán ez az áldatlan helyzet. De mégis, kit jelölhetek meg Felelősként?

A Levegő Munkacsoportot, a kisajátításokat hátráltató telektulajdonosokat, esetleg az ütemezésért és építésért felelős vezetőket?

Mint laikus, nem látom át a rendszert. Nem okoskodom. Alulról fogalom nélkül könnyű lenne mutogatni. A helyzetünkön ez most mit sem javítana. Lehet népi összefogásra lenne szükség, mint árvizek idején? Meglepődnél hány érintett önkéntes jönne el hétvégén körforgalmat vagy vasutat építeni:-)

korforgalom_epitkezes

Hétfő reggel van. Lassan araszolunk a dugóban a 10-es fő úton. Errefelé ez sajnos már mindennapos dolog. Ki kocsival, ki busszal, van aki kismotorral próbál túljutni ezen a néhány kilométeres szakaszon (befelé: Auchan körforgalom Solymár – ürömi kereszteződés, illetve hazafelé:  óbudai temető – ürömi domb). Külön, 1200 fős nyilvános Facebook csoport is alakult az érintett emberek védelmére: https://www.facebook.com/groups/772938516138812  A helyzetet megoldani készülő körforgalom építése még javában tart. Az ürömi domb előtti néhány kilométeren szinte minden kavicsot ismerek az út mellett. Ezek a percek kitűnőek arra, hogy átgondold a heted, lassabb haladásnál az egész életed! Az oldallal kapcsolatos nagyon sok ötletem is itt rögzítettem. Lehetne az oldal a világelső buszblog, hm?:-)

A nagy hírportálok tudósító cikkeiből is hiányzik az átélés, mert nem olyan írja, aki valóban végig is várja a sort minden reggel. Mi minden nap egy kicsit meghalunk! Mégis hogyan legyünk a nap további részén optimisták egy ilyen szégyenfolttal? Ami ugyan nincs ránk írva, de mégis rányomja a pecsétjét a napunkra. A legborzasztóbb az egészben az, hogy ülsz a buszon, vagy a kocsidban, és nem tudod befolyásolni a történteket! Hiába szorítod erősebben a kormányt, vagy kommentálsz bárhova bármit is, a jármű sebessége nem fog gyorsulni.

Arra a fél, 1, vagy 2 órára rab vagy! A 10-es út rabja!

A Mumus megmondja, hogy nem csinálhatsz mást! Neked most ülni kell. A sokezer ingázó ember idejéből táplálkozik. Mindenki életéből elvesz egy kis darabot.

A körforgalom nem aszfaltból, és kőből, hanem emberi percekből épül!

Ránéztem a telefonos határidő naplómra. Hétvégén 20 éves általános iskolai osztálytalálkozó. Utána kezdtem el napi szinten Budapestre járni. Ennek pontosan 20 éve. 1995 óta tart ez az utazási rémálmom. Az állandó sorban állás zizije beépül a személyiségedbe. 2-3 hete volt a legrosszabb a helyzet. Egyes napokon, valóban 2 óra volt a Pilisvörösvár – Budapest Árpád híd távolság! Talán 2 hete csütörtökön nálam is elszakadt a cérna. Felindulásból csináltam egy pólótervet.

futva_gyorsabb

Ebben akartam lefutni a kritikus részt a reggeli dugóban. Végül nem vállaltam be, nem hiányzik az ebből adódó országos ismertség és meghurcoltatás. A dugó miatt napi 1 órával számolva, a 20 év alatt 216 napot(!) töltöttem el várakozással a kritikus szakaszon. Ez több, mint egy fél év! Vagyis még nem vagyok 34. Abban a fél évben a buszon nem éltem semmit sem.

Podoski Péter jóvoltából készült egy oldal, ahol a 218-as járatokba épített GPS koordináták adataiból kirajzolt diagramot láthatod élőben, és visszamenőleg. A Budapestről befelé, és kifelé tartó állapotokat is kirajzolja: http://10jam.azurewebsites.net

Néhány hónap múlva, sok év csúszás után átadják a vonatot is. A kész körforgalommal megközelíthetjük akár a dugó nélküli ideális 25 perces bejutási időt is. Ki kell tartani, és remélni, hogy hamarosan jobb lesz! Sok más helyen is hallhattuk már ezt a mondatot, de én most valóban hiszek benne!

Utolsó pillanatban befutott a hír, miszerint holnaptól… várj, mégegyszer leírom, hogy HOLNAPTÓL megnyitják a technikailag már körbejárható körforgalmat: http://varkapu.info/kozelet/20150608/kedd-reggeltol-megszunik-jelzolampas-forgalomiranyitas-uromi-korforgalomnal Minden érintett – köztük én is – nagyon kíváncsian fogja várni a reggelt. Talán ezt az ellopott fél évet is visszakapom a Jóistentől!

Dugómentes napot kíván mindenkinek a Mágus!

Frissítés: A körforgalmat a reggeli gigadugó után(!), még a délelőtti órákban megnyitották: https://www.facebook.com/daniel.loppert/videos/10153018179937857/

Print Friendly, PDF & Email