web analytics

A második Maratonom

Következzen idén feltehetően az utolsó futós cikkem. Biztosan Te is hallottál róla, hogy vasárnap lesz a SPAR Maraton, Magyarország legnépesebb sporteseménye. Több mint 7.000 maratonista között másodszor próbálhatom ki magam a klasszikus távon.

CM_masodik_maratonom

A maratoni felkészülés utolsó hetében járunk. Az edzések hossza, és intenzítása is különösen mérsékelt ilyenkor. A heti 80 km-es terhelés hirtelen negyedére csökken. Az izmok nem tudják mi történik. Végre teljes egészében regenerálódni tud a láb, amire a jó edzésterv mellett sosem volt ideje.

Az utolsó hét második felében a megszokottnál több szénhidrátot eszem, tipikusan tésztaféléket. Odafigyelek a korai lefekvésre. Amennyire lehet kerülöm a stresszhelyzeteket. Fejben is tökéletes rendet kell rakni. Az ember akaratlanul is elgondolkodik dolgokon. Vajon megérte lefutnom az elmúlt 8 és fél hónapban majdnem 2000 kilométert? Mérhetően nagyobb lett az állóképességem, gyorsabb vagyok, mint tavaly ilyenkor. Úgy érzem készen állok ismét a nagy megmérettetésre! Sajnos vannak külső tényezők is, amit nem tud az ember befolyásolni. Az időjárás előrejelzések nem túl kecsegtetőek, hiszen 40 km/h-ás szelet, és 30 mm csapadékot jósolnak vasárnapra. Ilyen körülmények között nem hogy a tervezett, de még a tavalyi időm (3:38:34) is nehezen hozható. És ettől szép ez a 42 km. Nem tudhatod, hogy mi fog rád várni. Milyen körülmények között milyen problémákat kell megoldanod. Egyvalamit tudok, ami meg is nyugtat kicsit, hogy minden tőlem telhetőt megtettem a felkészülési időszak alatt.

De most tényleg megérte a sok belefektetett munka? Kaptam annyit vissza, mint amennyit beletettem? Normális vagyok egyáltalán? Valóban kell ez nekem? Mi a fene értelme van a futásnak? Ezek a kérdések csak otthon kérdések. Ott a tömegben a rajtnál sok ezer ember között a futás a világ legtermészetesebb dolgának tűnik. Mi akkor azokon csodálkozunk, akik a kordon túloldalán állva nézőként nem futnak. Miért? Hogy bírják ki? Ugye hogy minden csak nézőpont kérdése.

Végigpörögnek az idei év eseményei. Helyek, pillanatok, érzések. Tisztán hallom a bécsi rajt narrátor hangját: “We hope, that your running dreams come true…” Mindent amit elterveztem 2015-re, sikerült sérülés nélkül végigvinnem, elérnem. Rengeteg élmény is ért ezzel kapcsolatban. Volt hideg és meleg. Volt előre nem tervezett rekorddöntés, eltévedés, versenyfeladás, dobogó. Fojt könnyem, izzadságom és orrom. Voltak könnyebb, voltak nehezebb edzések. Voltak alkalmak, amikor nehezen vettem rá magam, hogy elinduljak edzeni. Vissza azonban mindig nagy kedvvel jöttem! Nem bemagyarázom magamnak, valóban szenvedéllyel és megszállottan csináltam! Csak így lehet. A focipályán körözéssel eltöltött órák alatt volt időm összeszedni a gondolataim. Hogy honnan jöttem, és hogy hová tartok. Kivel, hogyan, és legfőképpen milyen célért küzdök? Nem csak a futásra gondolok. A téli pihenő alatt új kihívások után kell nézzek. Talán nem véletlen, hogy éppen jövő héttől indul a weboldal üzleti része is. Szurkoljatok…

Frissítés: Kegyes volt hozzánk a sors, és csak szemerkélt az eső. Végül a 2. maratonom 3:13:43-as idővel sikerült teljesítenem, ami jóval a kitűzött 3:20-as idő alatt volt. Köszönöm mindenkinek aki inspirált, és segített az eredmény elérésében!

CM_SPAR_maraton_eremmel

Print Friendly, PDF & Email