web analytics

TOP félelmeink számítógép-szerelő választáskor

Ugye Te sem szeretnéd nem hozzáértőre bízni a géped? Mindenkinek van javítással kapcsolatos rossz tapasztalata. Nézzük végig, mire kell odafigyelni!

cm_crazy_computer

Összegyűjtöttem a leggyakoribb számítógép-szakikkal kapcsolatos félelmeket, és hogy mi a véleményem róluk.

Titokban alkatrészeket épít ki a gépből

A gyors meggazdagodás legegyszerűbb és legpofátlanabb módszere ha alkatrészeket építünk ki a gépből kihasználva az ügyfél hozzá nem értését. Nagyvárosban még működhet, de kisvárosban elég egyetlen eset, és elterjed az emberről a rossz hír. A gép hardveres változását a következő szerelő könnyen észre fogja venni, nem érdemes eljátszani a becsületünket ily módon néhány ezer forintért.

Túl drágán fog javítani

Érdemes hibafelvételkor tisztázni az árakat. Mindenkinek van története irreálisan drága munkákról és óradíjakról. Az enyémeket itt találod. A túl olcsó árakkal dolgozóknál általában a hozzáértés is kevesebb. A szívességekért (borért/sörért/csokiért) szerelő rokonok, ismerősök munkájára pedig a legtöbbet kell várni. Nem ritka náluk a véletlen károkozás is! Sajnos sokszor kerül úgy hozzám gép, hogy a rokon véletlenül nagyobb hibát okoz, mint ami volt.

Hetekig nála lesz a számítógépem

Boltoknál is igen gyakran előforduló jelenség, hogy több hétig kell várni a javításra. A mindennap használt munka és szórakozási eszköznél ez sajnos elfogadhatatlan. Mindig törekszem a 3 napon belüli átadásra. Csak ritka, nehezen tesztelhető hibáknál tartom vissza az átadást.

Nem jelentkezik, elérni sem fogom tudni

Nagyon fontos, hogy ne bízzuk ismeretlenre a számítógépet, mindig leinformálható emberre bízzuk a javítást! Ha több napos tesztelés merülne fel, jelezni szoktam telefonon a megbízónak. A Kapcsolat oldalon megtalálod a telefonszámom, és a címem is, amit igen nehéz megváltoztatnom.

Ugyanazzal a hibával kapom vissza a gépet

Néha elő szoktak fordulni nehezen reprodukálható hibák, amik leadás után a tesztkörnyezetben nem reprodukálhatóak. Sikeres felderítésük rengeteg időt kíván. Nem ritka a többszöri elvitel sem. Ilyenkor türelmet szoktam kérni ügyfeleimtől. Alapelvem hogy egy munkáért csak egyszer kell fizetni. Rendesebb emberek a több munkát mégis honorálni szokták.

Felesleges alkatrészeket fog beépíteni

Néhány alkatrészt nem lehet egyértelműen letesztelni a környezetében (alaplap, tápegység) felderítésük logikai úton, kizárással történik. Néha előfordul, hogy a tévesen kicserélt alkatrésszel jól működik a gép a hosszas tesztelés ellenére is. Ha ez beigazolódik, minden esetben jóváírom az egység vételárát, és folytatom a hibakeresést.

Hazudni fog a tényleges hibával kapcsolatban

A szerelők pontos munkája a felhasználók számára nehezen követhető és ellenőrizhető. Fontos feladat a szerelés mellett a megfelelő bizalmi kapcsolat kialakítása is.

Újratelepítéskor el fognak tűnni az adataim

Az egyik leggyakrabban említett felhasználói félelem, ami a megfelelő módszerekkel szerelői oldalról könnyen kivédhető. Ha nincs konkrét pontosítás, a profil és program mappák teljes tartalmát menteni szoktam. Az adatokat néhány napig őrzöm, így az ügyfélnek marad ideje jelezni, ha valami mégsem került visszaállításra.

A privát dokumentumaim kikerülnek

A számítógépünkön üzleti és magán titkok is lehetnek. Fontos hogy olyan emberre bízzuk őket, akiben maximálisan megbízunk. A kötelező fájlellenőrzéseken kívül nem turkálok más cuccaiban. Az adatokat mindig csak másolom, válogatni kérésre sem szoktam.

Nem fogom tudni kifizetni a javítást

Sajnos elő szoktak fordulni több alkatrészt is érintő meghibásodások. Ezek javítása nem mindig ésszerű a gép értékét is figyelembe véve. Minden alkatrészbeépítés előtt egyeztetni szoktam a megbízóval.

Nem ért elég jól a számítógép-szereléshez

Elterjedt tévhit, hogy aki órákat ül a gép előtt már rögtön profi számítógép-szerelővé válik. Sajnos Pistike nem lesz szakértő attól, hogy napi 6 órát játszik. De tovább megyek: a programozó sem feltétlen jártas a hardveres hibaelhárításban. Előfordulhat ugyanis, hogy életében nem rakott össze számítógépet. 15 éve vagyok a szakmában, de folyamatosan képeznem kell magam, hogy lépést tudjak tartani a fejlődéssel, és kifizetődő maradjon számomra a javítás.

Probléma van a számítógépeddel? Pilisvörösváron vagy a környékén laksz? Keress meg a Kapcsolat oldalon felsorolt elérhetőségeim bármelyikén!

Print Friendly, PDF & Email